ДЕНЬ ОККУПАЦИИ:
3
6
8
0
ДЕНЬ ОККУПАЦИИ:
3
6
8
0
В центре внимания
Громадська національна асамблея для написання нової Конституції
  15 февраля 2016 12:32
|
  1250

Громадська національна асамблея для написання нової Конституції

Громадська національна асамблея для написання нової Конституції

Про бездіяльність українського уряду, написання нової Конституції України шляхом Громадської національної асамблеї, а також відставку Арсенія Яценюка у бесіді з телеведучим Олександром Янковським в ефірі Чорноморської ТРК говорить керівник львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

Наприкінці минулого року Російська Федерація заборонила пропускати українські автомобілі транзитом до Казахстану та інших країн Центральної Азії. Україна не вводила у відповідь ніяких заборон. Тільки тепер, коли російські автомобілі поїхали через територію України до Західної Європи, а Польща та Литва відмовилися їх пропускати, Арсеній Яценюк зробив відповідну заяву. Як Ви вважаєте, чи сталося би це, якби українці на Західній Україні не вийшли і не перекрили дороги російським автомобілям?

Я хотів би почати з того, як слова українського уряду розходяться з діями. Коли український уряд заявляє про те, що у нас війна із РФ, вони не вводять санкції проти економіки сусідньої держави. З одного боку, це добре, що громадянський рівень у державі дуже зріс. Люди бачать бездіяльність влади та самостійно підміняють інституції. Хоча апріорі це неправильно. Громадяни нашої країни гинуть від рук російських військових. Західні країни вводять економічні санкції, а ми продовжуємо торгувати із росіянами. Більше того, автомобілі з російськими номерами спокійно проїжджають територію нашої держави на Захід. Хтось на цьому заробляє гроші і дивіденди. Конкретні посадовці заробляють кошти на війні. І про це треба відверто казати. У Європі ми виглядаємо, як держава із нелогічною владою. Європейці втрачають від санкцій проти РФ, а Україна тільки починає поступово вводити ці санкції. І своїм останнім кроком уряд знову підкреслив, що їхні слова та дії розходяться. Тоді наші громадянські активісти, прості українці виходять на вулиці і перекривають траси. Від цього страждають не тільки ті росіяни, які везуть вантажі. Від цього страждають й інші люди, бо логістика – не проста річ. Влада повинна негайно очолити цей процес, або відверто сказати суспільству про те, що не буде цього робити.

«Українська правда» опублікувала журналістське розслідування щодо постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Пан міністр говорив про те, що до України сьогодні постачається лише вугілля з Південно-Африканської Республіки. У розслідуванні йде мова про те, що під виглядом цього вугілля постачається вугілля з окупованої частини Донбасу. І, начебто, цим керує Медведчук. Як Ви вважаєте, наскільки це може бути правдою?

Я хотів би відповісти не як політик, а як юрист. Ярлики можна вішати будь-кому, у залежності від політичної необхідності. Я поважаю працю журналістів. Але у нас постійно створюються нові правоохоронні органи. Хай вони, згідно чинного українського законодавства, кваліфікують цю журналістську інформацію як повідомлення про злочин, зареєструють у єдиний облік і проведуть розслідування.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко і голова ГО «Антикорупційний рух» Валентин Наливайченко виголосили спільний заклик до нації, в якому наголосили про необхідність відставки нинішнього уряду і створення технічного Кабміну. За словами Тимошенко, якщо не буде нового уряду, необхідно провести дострокові парламентські вибори одночасно з референдумом про необхідність ухвалення нової Конституції України. За словами Тимошенко та Наливайченко, нову Конституцію має розробити суспільство, об’єднавшись у Громадську національну асамблею. Це дуже гучна заява. Що конкретно буде робити Громадська національна асамблея?

Сам факт вливання громадської організації, яку очолює пан Наливайченко, знак того, що є високий рівень довіри до політичної партії «Батьківщина», яка є структурована, має ідеологію. Вже давно йде мова про те, що потрібно відділити політику від економіки. Міністр того чи іншого відомства не повинен впливати на роботу міністерства. Міністр повинен бути не політиком, а професіоналом. Уряд повинен подати у відставку. Треба проаналізувати коаліційну угоду, план дій.

Як Ви вважаєте, чи піде Арсеній Яценюк самостійно у відставку?

На найвищому державному рівні йде такий торг, який переходить у шантаж. Якщо не я, то ніхто. Якщо не наш прем’єр, то ми йдемо у опозицію. А чому би не об’єднатися усім силам у парламенті, які називають себе демократичними? Відкинути усі амбіції, запросити професіоналів, не обов’язково із-за кордону, а тих, що є в нашій державі і мають свою історію. А тоді вже вибудовувати модель розвитку подій. Конституційна асамблея – начебто, нічого нового. Але вона відбувалася наверху без залучення громадянського суспільства. Чи відображає Конституція реальний стан на сьогодні? Можливо, що так. Але чи виконується вона? Я відчуваю, що прем’єр так просто не піде у відставку.

Чи буде сформований уряд технократів, якщо Яценюк не піде у відставку?

Дай боже, щоб він був сформований. Аби вистачило мудрості не політикам, а державним діячам, які думають про майбутнє нації, відкинути особисті амбіції, визнати помилки, призначити уряд хоча би в ранзі виконуючого обов’язки. Ми бачимо, що деякі політичні сили готові вийти із коаліції. Деякі торгуються.

Які політичні сили, що представлені у парламенті, підтримують цю ідею?

Ведуться перемовини. Є ті, хто погоджуються, але не кажуть про це публічно. Інші прислухаються.

Чим буде займатися Громадська національна асамблея, яка має розробити нову Конституцію?

Лідер дала доручення формувати та запрошувати до співпраці фахівців, юристів, які працюють у галузі Конституції, підготовці нормативних документів. Наприклад, є університет Франка, Національний політехнічний університет, Університет внутрішніх справ. Там є доктори наук, які у галузі права мають своє обличчя і свій почерк. Вони приймали участь у підготовці діючої Конституції. Окрім того, до цього процесу необхідно залучити представників громадянського суспільства, які у результаті війни виявилися як небайдужі громадяни. Вони мають дати свій рецепт того, як держава має розвиватися далі, які процеси мають бути закріплені у цій Конституції. Але у нас дуже мало часу. Ми бачимо коливання курсу долара. Ми бачимо розчарування міжнародних політиків, аналітиків, які підтримували Україну.

Скільки уряд ще буде прикриватися війною?

Я розумію позицію президента. Він робить все для того, щоб не гинули люди. Кожна година, доба так званого перемир’я – це людські долі, життя. Президент вирішує питання дипломатичним шляхом на рівні міжнародної арени. Уряд повинен займатися іншим. Де стіна та укріплення, про які так багато говорили? На це виділяли кошти. Верховна Рада повинна визначитися, що у нас – війна чи АТО. Необхідні нормативні документи, аби пояснити ситуацію. Військові діють дуже обмежено у юридичному полі, тому що це не військові дії, а АТО. Вони не мають повного права вести наступ, оборону.

© Черноморская телерадиокомпания, 2024Все права защищены