ДЕНЬ ОККУПАЦИИ:
3
7
0
6
ДЕНЬ ОККУПАЦИИ:
3
7
0
6
В центре внимания
Відставка уряду Яценюка: незворотність процесу
  21 февраля 2016 17:45
|
  1475

Відставка уряду Яценюка: незворотність процесу

Відставка уряду Яценюка: незворотність процесу

Про необхідність відставки уряду Яценюка, переформатування коаліції, а також продовження дії корупційних схем у бесіді з телеведучим Олександром Янковським в ефірі Чорноморської ТРК говорять народні депутати Олег Осуховський та Сергій Євтушок.

На Ваш погляд, чому депутати проголосували за недовіру до уряду Яценюка, але не набралося голосів за відставку?

Олег Осуховський: Це було передбачувано. В українському парламенті є олігархічні клани. Ми бачили, що «Опозиційний блок» виходив із залу, коли відбувалося голосування за відставку цього уряду. Хоча «Опозиційний блок» проголосував за незадовільну роботу уряду. Однозначно, що ми і далі будемо вимагати відставки уряду. У нас в країні корупція саме завдяки цьому уряду та керівникам тих підприємств, яких поставили ще за часів Януковича, та яких вони залишили вже в наші часи.

Сергій Євтушок: Голосування за недовіру до уряду Яценюка не має ніяких юридичних наслідків. Це декларативна політична складова, не більше. А за рішення, яке фактично відправляє уряд у відставку, голосів не знайшлося. Причина в тому, що діє кланово-політична змова олігархів. І більше нема юридичної змоги знову порушити це питання у стінах парламенту. У вересні така змога є. Але до вересня український народ повинен терпіти ці корупційні схеми. На мою думку, Арсеній Яценюк і всі члени уряду повинні самовільно подати у відставку. Якщо цього не відбудеться, Петро Порошенко, маючи всі повноваження, закріпленні у Конституції, має відправити уряд у відставку.

Якщо після «Батьківщини» із коаліції вийде ще й «Самопоміч», чи з’являться якісь нові підстави для виборів?

Сергій Євтушок: Якщо «Самопоміч» виходить із коаліції, де-юре коаліції більше не має. Якщо упродовж тридцяти днів не буде створена нова коаліція, президент має право розпустити український парламент.

Олег Осуховський: Владі зараз не вигідні вибори. Це не вигідно президенту, Блоку Петра Порошенка, а також «Народному фронту». Рейтинги дуже низькі. Якщо сьогодні президент має 135 народних депутатів, то після виборів він може мати 50-60 народних депутатів. Якщо «Самопоміч» вийде із коаліції, то буде недостатньо голосів у двох фракціях. І вони будуть шукати голоси у таких групах, як «Воля народу», «Відродження», позафракційні депутати тощо. Окрім того, для страховки є «Опозиційний блок».

На Вашу думку, як будуть далі розвиватися ці події? Чи буде розпущений цей парламент? Чи піде Яценюк у відставку? Чи будуть призначені дострокові вибори?

Сергій Євтушок: На моє переконання, це має бути або новий технічний уряд, або дострокові вибори, які перезавантажать політичну еліту парламенту. Ми вже бачимо реакцію наших міжнародних колег, які говорять, що в Україні дуже великий рівень корупції. Люди це відчувають і бачать.

Олег Осуховський: Є кілька варіантів розвитку подій. Народ може давити на владу, аби уряд пішов у відставку. Тоді ця відставка буде. Арсеній Яценюк сказав, що буде працювати тільки з тими міністрами, з якими він прийшов до влади. У президента було одинадцять міністрів у тій команді. Якщо ця команда зараз із Яценюком, то він захоче робити ротації та міняти всіх тих міністрів. Якщо Яценюк на це не погодиться, коаліція може робитися інша, без «Народного фронту». Але важливо, аби у майбутньому прем’єр-міністр не був від БПП, бо буде узурпація української влади в одних руках.

Чому, на Вашу думку, Арсеній Яценюк так тримається за цю посаду?

Олег Осуховський: Яценюк вже два роки є прем’єр-міністром України. Однозначно, що напрацьовано вже багато корупційних схем. Крадуть кошти з бюджету у тих же державних підприємствах. Вони хитро зробили. Коли міняли керівників державних підприємств, вони не робили аудиту. І тепер не зрозуміло, хто вкрав кошти – чи попередні керівники, чи сьогоднішні. Зараз конкурси на посаду керівників державних підприємств проводяться у закритому режимі, без журналістів, навіть не пускають народних депутатів. І уряд хоче підняти економіку за рахунок продажу державних підприємств.

© Черноморская телерадиокомпания, 2024Все права защищены